סיכום בהיסטוריה- בונים מדינה עד מלחמת העצמאות
בונים מדינה
מבוא:1920-1945
בשנת 1920 קיבלו הבריטים את המנדט מהאו"ם לשלוט באזור. בעצם אישור להיות השליטים באזור. הנציב שלהם שוכן בארמון הנציב שבירושלים ומטרותיו העיקריות פה:
- שמירה על הסדר והביטחון
- הקמת מנהל יעיל לקידום רווחתם של תושבי הארץ (גם יהודים גם ערבים)
בת'כלס… להיות פה השליטים על כל מה שזה אומר.
הנציבים התחילו מאנשים יותר מנהליים ופקידיתיים והפכו לצבאיים כמו למשל גנרלים בדימוס ואח"כ אפילו גנרלים פעילים.
עם חלוף השנים חלה עלייה במספר העולים היהודים לא"י (מדובר על התקופה בה העלייה לארץ הייתה מותרת ושערי הארץ היו פתוחים).
העולים:
עלייה
|
שנים
|
מאפיינים
|
עלייה 3=עליית החלוצים
|
1918-1924
|
אנשים שמושפעים מהמון אידיאולוגיות ורוצים לשנות את העולם(חיים בסרט). הם היו האנשים שהמציאו את הקיבוץ ואת החלוץ(המושג יעני). זוכרים את ה-2500 צעירים מהעלייה השנייה? אז זה עכשיו בדיוק הם.. רק בהרבה יותר אנשים.
|
עלייה 4= עליית הבורגנים
|
1924-1933
|
אנשים בעלי השכלה רחבה יותר,מדובר באנשים רוח. עדיין עולים אנשים חלוצים כמו בעלייה הקודמת אבל רוב האנשים הם בורגנים אנשי רוח.
|
עלייה 5- העלייה היקית
|
1933-1939
|
זוכרים את הנאצים?עלו לשלטון בשנים האלו. יהודים בורחים מגרמניה … חלק מאותם יהודים עולים לא"י ואלו הם היקים.
|
עולים המון אנשים לא"י ועל כן היישוב העברי מתפתח. אבל לא רק הערים מתפתחות אלא גם הקיבוצים והמושבות. קמה צורת התיישבות חדשה- המושב. במושב יש אזור משותף לכל התושבים וכן אזור פרטי לכל אחד, בעצם חלקה פרטית לכל אדם).
כנסת ישראל- בעצם כמו מן מדינה וולנטרית…. כל יהודי מעל גיל 18 בא"י הוא חלק מכנסת ישראל ויכול להחליט אם להיות בה או לא. אם כן אז בצורה וולנטרית (הוא הרי החליט להיכנס לזה) הוא מצביע לאסיפת הנבחרים (סוג של ממשלה ), בוחרים בין מפלגות והן אלו שישבו באסיפה. המפלגה שזוכה להכי הרבה קולות, היא הועד הלאומי והראש שלה הוא זה שמדבר עם הבריטים בשם כל היישוב העברי.
מנהיגי הישוב באותה התקופה:
שמאל: - מפלגת מפא"י (מפלגת פועלי ארץ ישראל) בראשותו של בן גוריון. המפלגה היא איחוד של הפועל הצעיר ופועלי ציון. מנגד למפא"י יש את מפ"מ (מפלגת פועלים מאוחדת) שהיא פשוט שמאל קיצוני יותר.
בן גוריון הוא האדם עם ההשפעה הגדולה ביותר באותה התקופה.
עד לשנת 1933 חיים ארלוזורוב היה זה שעמד בראש הישוב ואז הוא מת
ברל כצנלסון שהיה איש העלייה השנייה והיה העורך של עיתון "דבר", שהיה מאוד דומיננטי באותה התקופה ולכן גם לו היה כוח פוליטי אל מול בן גוריון אלא שגם הוא מת ואז אין אף אחד שעומד מול בן גוריון.
ימין: - רוויזיוניסטים - אנשים שיוצאים מתוך מפ"אי, רואים מחדש( זה משמעות השם רוויזיוניסטים) הם טוענים שבן גוריון שואף יותר מידי לכיוון רוסיה הסובייטית והם רצו יותר חופש - ז'בוטינסקי.
- ליברלים- מאמינים בכוחו של השוק הפרטי, הם אנשים עשירים יותר כמו דיזינגוף. הם מנהיגות שהיא מקומית אבל חסרי כוח יותר רחב. מנגידים את עצמם לרוויזיוניסטים.
- הפועל המזרחי+מזרחי- מפלגה בעלת מנהיגים דתיים יותר,(הרב קוק שהיה הרב הראשי לא"י עד 1931) הם גם כוח פוליטי.
מאורעות בתקופת המנדט:
- עד שהבריטים לא נכנסים לשלוט כאן אין ממש חיכוכים בין יהודים לערבים
- מאורעות תר"פ- תרפ"א - גל אירועים שקורה, רק באיזורי חיכוך בין יהודים לערבים כמו נגיד ערים מעורבות. הבריטים הוציאו ספר לבן (ספר חוקים בנוגע לא"י) ראשון ובו צוין שכל היהודים בעולם רשאים לעלות לא"י בלי הגבלה. הערבים לא הכי אהבו את זה. הייתה איזו אי הבנה שהובילה לרצח של אנשים(לינץ') ואז הכל התחיל. בעצם יש הסלמה ביחסים בין היהודים לערבים.
בעקבות המאורעות האלה הבריטים מוציאים עוד ספר לבן בו הן מגבילים מעט את עליית היהודים לא"י ומתירים את העלייה רק ליהודים בעלי אישור.(את החוק הזה לא ממש ממש אוכפים). - 8 שנים שקטות (ווהו)
- 1929 - מאורעות תרפ"ט( חידה: באיזו שנה עברית התרחשו מאורעות תרפ"ט?)
המאורעות האלו קורים על רקע דתי- היה ראיון עם הרב קוק(שהיה האדם בעל הסמכות הגדולה ביותר באותו רגע בארץ) בו הוא אומר שהיה עדיף אם הערבים באזור ירושליים יפונו. ברור שהערבים לא שמחו לשמוע את הדבר הזה ושוב קרתה הסלמה. הפעם יש הרג הדדי (ערבים הורגים יהודים ויהודים הורגים ערבים), ואז יש עוד יותר הגבלות על עליית היהודים (אבל לא באמת… כי העלייה החמישית היא העלייה הגדולה ביותר והיא קרתה אחרי). אחד הדברים היותר מיוחדים שקרו כאן היה הגנה על ישובים והיישוב העברי החזיר מלחמה … זה היה הבסיס להגנה (הארגון) - 1936- העלייה הכי גדולה לא"י והערבים מתחילים לחשוש שהם מאבדים את הארץ.
- שביתת היישוב הערבי- הערבים החליטו שזהו דיי נאמס להם ושבתו. הם לא שיתפו פעולה לא עם היהודים ולא עם הבריטים ואפילו תקפו אוטובוסים. למרות שלא נראלי שהם תיכננו לעזור ליישוב בשביתה הזאת, היא מאוד עזרה לכלכלה של הישוב העברי. עד לשביתה, הערבים היו הבסיס לכלכלה והישוב נתמך בהם, עכשיו כשהם שובתים, היישוב עם הגב לקיר ואין לו ברירה אלא לפתח כלכלה משלו.
אחרי המאורעות האלו הבריטים מבינים שהשילוב פה בין יהודים לערבים הוא לא כל כך נחמד… אז הם מגבילים ממש את העלייה של יהודים לא"י… הספר הלבן השלישי- אסורה העלייה של מעל 10,000 יהודים בחמש השנים הקרובות.
- התיישבות חומה ומגדל-הבריטים אסרו על הקמת יישובים חדשים אך בו בזמן אסור היה להם להפיל ישובים קיימים. לכן, יהודים קונים שטחים, מגיעים למקומות בלילה עם ציוד, מקימים חומה,מגדל וחדר אוכל( ההגרה של מה שצריך להיות ביישוב) והופ! יש ישוב. הם רוצים ליצור רצף טריטוריאלי ככה. מקימים כ-50 יישובים חדשים בצורה הזאת.
- הערבים מקימים מן צבא שהמנהיג שלו הוא קאוקג'י.
- חאג' אמין חוסיני היה מנהיג של הערבים אבל הבריטים הגלו אותו ב1939 ולכן אחרי 1939 לערבים אין הנהגה מקומית טובה (נדפקו…)
- הישוב היהודי הקים את נמל ת"א שהיה נמל יהודי לכל דבר ועבדו בו רק יהודים.
"לבריטים יש נמל משלהם(חיפה) לערבים יש אחד משלהם(יפו) ומה אנחנו עז?" - הבריטים זקוקים לכוח שמירה ולכן הם לוקחים אנשים ומאמנים אותם להיות שוטרים. מביאים להם נשק ואימונים. אנשים אלו נקראו ה"נוטרים" ובסופו של דבר רובם הגיעו להגנה.
- 1939- שערי הארץ נסגרו ומתחיל העפלה- עלייה בלתי חוקית של יהודים.
הארגונים הצבאיים העבריים
1920- מוקמת ההגנה על בסיס ארגון השומר והיא מחתרת עם נשק (בניגוד לחוק הבריטי). שייכת למפלגת מפא"י(בראשותו של בן גוריון)
1930- ז'בוטינסקי גורם לפילוג של ההגנה ל ההגנה וההגנה ב'( הם היו מאוד מקוריים בשמות)
1936-ההגנה ב' משנים את שמם לאצ"ל (ארגון צבאי לוחם) והם היו מחתרת מתנגדת להגנה
1940- פיצול נוסף באצ"ל ומהם יוצא מחתרת הלח"י שהם פשוט יותר קיצוניים ביחסם לבריטים.
1941-הגרמנים התחילו להתקרב לא"י והבריטים הקימו את הפלמ"ח כדי שיהיה פה הגנה, אימנו אותם וכו'. כשהאיום ירד מהשולחן(1942) הבריטים נטשו את הרעיון אבל הפלמ"ח המשיך להתקיים. הפלמ"ח היה הכוח המגויס של ההגנה .
בין הפיצולים הפנימיים של ההגנה ב'( יעני בין האצ"ל ללח"י) אין כל כך הרבה שנאה , אבל ביניהם לפלמ"ח יש תיעוב…. (בערך כמו שמוסיה שונאת להתקלח)
מתחילה מלחמת העולם השנייה
היישוב העברי נמצא בדילמה: לעזור לבריטים להילחם ? או להיאבק בהם כי הם לא מרשים לנו לעלות עולים לארץ? אז יש מחשבה :" נעזור לבריטים היום ואח"כ בסוף המלחמה הם יחזירו טובה"
שיתוף פעולה עם הבריטים: גיוס המוני של אנשים מהישוב העברי לצבא הבריטי בכדי לסייע בלחימה( 30,000 איש התגייסו לצבא)
מאבק בבריטים:מאבק לעלייה ולהעפלה,רכישת קרקעות והגנה עצמית.
בתקופה הזאת האצ"ל והלח"י נהיים הרבה יותר קיצוניים, הם לא אוהבים את הבריטים ורוצים להעיף אותם.
1944- מגיע שר המושבות הבריטי מקהיר ואנשים מהאצ"ל ומהלח"י מתנקשים בחייו בתכנון מתוזמן. ההגנה מבינים שהמחתרות האלו חצו את הגבול, ואומרים שהם מסכנים את עתידו של הישוב העברי כולו, לכן הם עושים את הסזון ההגנה הסגירה לבריטים את מפקדי האצ"ל והלח"י. הבריטים סולחים למעשה ולא נוקטים במעשים קשים ומפחידים.
מסתיימת המלחמה
מתחילה המלחמה הקרה:
מלחמה על השפעה פוליטית.
רוסיה הסובייטית -קומוניזם
ארה"ב- דמוקרטיה (קפיטליזם)
מלחמת העולם השנייה הסתיימה ועכשיו יש שתי שאלות קשות:
- שאלת העקורים - הרי אחרי המלחמה יש המון יהודים שניצלו מידי הנאצים אבל אין להם בית, או שהם היו במחנות ועכשיו צריך לעשות איתם משהו...אז האמריקאים פתחו מחנות מיוחדים שבהם הם שוכנו. קראו להם מחנות העקורים. השאלה היא מה עושים עם האנשים האלה עכשיו כי הרי אי אפשר לשכן אותם שם לעד.
בריטים-" תישארו באירופה לא צריכים אתכם פה!"
אמריקאים-"לכו כבר לאנשהו המחנות האלה זה טונה כסףףףף"
יהודים -"בואו לא"י!" - שאלת א"י- מה יהיה גורל הארץ. מי ישלוט פה והאם המדינה שתקום פה אחר כך תהיה מדינה יהודית או מדינה ערבית.
תודה לאל נגמר המבוא!
מאבק היישוב העברי בא"י בין השנים 1945 ל1947
נגמרת מלחמת העולם ה2 במאי 1945 והעולם צריך להבין מה קורה עכשיו, איך הוא בונה את עצמו מחדש. ידיעות ותמונות לגבי כל מה שקרה ליהודים בזמן המלחמה מגיעות לידי העולם כולו, אנשים רואים את היהודים בתור חלשים, בתור כאלו שסבלו המון בזמן המלחמה ועכשיו זקוקים לעזרה (אנדרדוג).
היישוב העברי מוגבל מאוד בגלל הספר הלבן השלישי(אסורה עלייה של יותר מ-10,000 יהודים) ובגלל חוסר הידיעה מה יקרה לארץ ומי ישלוט בה.
היהודים עזרו לבריטים בזמן המלחמה ולכן מצפים להחזרת הטובה ולביטול הספר הלבן. הבריטים מצידם (כמו החברה של ניר) מושכים זמן.
בן גוריון (ראש היישוב העברי) מבין שהעולם רואה את היהודים בעמדת העם המסכן ודורש העזרה ומחליט להראות לעולם עד כמה העם באמת צריך מדינה. אז היישוב העברי מתחיל במשא ומתן (דיפלומטי כמובן) עם הבריטים- כמה שפחות דברים אלימים שפוגעים באנשים הבריטים כדי לשמר את עמדתם.
הבריטים מצדם רוצים לשמור את המצב כמו שהוא… לא רע להם לשלוט פה.
ספטמבר 1945- בן גוריון ששולט במחתרות ההגנה והפלמ"ח מבין שבכדי לשמר את מעמד היהודים צריך לוודא שלא נעשות שום פעולות קיצוניות מידי (בת'כלס הוא מפחד שהאצ"ל והלח"י יעשו משהו גם כי הם שונאים את הבריטים וגם בכדי להתנקם בהגנה על הסזון).אזזזזז מוקמת:
תנועת המרי העברי
כל אחת מהמחתרות פועלת לבדה, בפלוגות שלה ובצורה שלה. אבל יש מפקדה אחת משותפת שבה יש מפקדים מכל אחת מהמחתרות (ועדה X).
המטרות של תנועת המרי היו אלו
- לרסן את האצ"ל והלח"י- כדי לא לאבד את עמדת האנדרדוג
- לאחד את כל הכוחות משמעו שיש לנו יותר כוח
- לדחוף את הבריטים לפינה ולגרום להם להחליט מה יהיה גורל הארץ (התנועה רק תפריע לבריטים, לא תהרוס לגמרי את היחסים)
עמדות של המחתרות:
אצ"ל- אפשר לפגוע בסממני השלטון אבל אסור לפגוע בחיילים= אפשר להרוג את השר אבל לא את החיילים ששומרים עליו
לח"י- כל בריטי הוא רשע,אנחנו שונאים את כולם , כולם יכולים למות. הבריטים הם הרי הסיבה שאין לנו מדינה= נהרוג גם את השר וגם את החיילים ששומרים עליו
הגנה+פלמ"ח- הם לא נגד הבריטים. = למה שנהרוג אותם?
פעולות תנועת המרי העברי
פעולות צבאיות:
"ליל הרכבות"- לבריטים יש בארץ תשתית רכבות ופסי רכבת ( כי זו הדרך שלהם להגיע ממקום למקום.בלילה אחד תנועת המרי פוצה את מסילת הרכבת במספר רב של מקומות, לא הייתה פגיעה באנשים אלא רק בתשתית ובאמצעי השלטון של הבריטים בארץ ולכן העמדה הנחותה של היהודים נשמרת .
"ליל הגשרים"- 11 צוותים של תנועת המרי הולכים ומפוצצים בלילה 10 גשרים( צוות אחד נכשל) ושוב גם כאן יש פגיעה בתשתית של הבריטים ולא באנשים.
שחרור מחנה עתלית- במקביל לכל פעולות תנועת המרי העברי מתרחשת העפלה. כשנתפסות הספינות בידי הבריטים נשלחים האנשים שעל הספינות למחנה בעתלית. אנשי המרי שחררו את המחנה ההוא.
פיצוץ תחנות ראדר- בשביל לאתר את הספינות שמתקרבות לחופי א"י (ולמנוע את העפלה) הקימו הבריטים תחנות ראדר שיכולו לזהות את הספינות. אנשי המרי שרצו שהעפלה תמשיך, פוצצו את תחנות הראדר ובכך הפריעו לפעולות הבריטים.
הבריטים התחילו להתעצבן והגיבו:
השבת השחורה:29.6.1946
הבריטים אוספים כוחות ומתחילים למצוא מחבואיי נשק. פושטים על המשרדים החשובים של היישוב העבריו לוקחים מסמכים הקשורים בהגנת היישוב ומעבירים אותם למלון המלך דוד שבירושלים. בקיצור הבריטים מצאו המון נשקים של היישוב העברי והחרימו אותם (זה הרי מנוגד לחוק להחזיק נשק).
פיצוץ מלון המלך דוד
חברים מתנועת המרי פוצצו אגף שלם במלון (עד היום אף אחד לא לקח אחריות מלאה על האירוע). נהרגים 91 אנשים(מתוכם שליש בריטים,שליש יהודים ושליש ערבים). לא רק שהבריטים מתעצבנים, גם בתוך תנועת המרי יש ויכוח מי גרם לזה ומי עשה מה.ולכן מתפרקת תנועת המרי העברי.הבינו שהלכו רחוק מידי.
פעולות העפלה: את כל ניצולי השואה שנמצאים במחנות העקורים, צריך להביא לארץ, אבל מדובר בעלייה גדולה, ובלתי חוקית. זהו דבר שיש צורך לארגן.
מטרה על הנייר: להעלות כמה שיותר אנשים לא"י
מטרה בפועל: להראות לעולם עד כמה היהודים זקוקים למדינה
קמים שני ארגונים:
- "הבריחה"- אנשי החטיבה היהודית הלוחמת בארגון חשאי שהבריח יהודים מאירופה לדרום אירופה (איטליה) ממנה היה אפשר להביא אוניות לא"י. היו להם המון דרכים להעביר את האנשים. למשל, נתנו לצעירים מדים ונסעו במשאיות אם עצרו אותם:"אנחנו רק מסיעים חיילים". גם במקרה והם נתפסו, פשוט שלחו אותם בחזרה למחנה העקורים הרי הם האנדרדוג… אף אחד לא מתעסק איתם עכשיו.
- "המוסד לעלייה ב'"- "בריחה" העבירו את האנשים בתוך אירופה אבל עדיין היה צורך בגוף שיעביר את האנשים מאירופה לא"י. המטרה שלהם הייתה לספק כיסוי. הם קנו ספינות עם דגלים של מדינות אחרות ולא מחשידות. בתיאום עם ארגון הבריחה העלו אנשים על אוניות.
האוניות מתחילות לשוט לכיוון א"י והבריטים משקיעים המון מאמצים בכדי למנוע את ההעפלה. במשך תקופה מסוימת האנשים על הספינות שנתפסו נשלחו למחנה עתלית אבל אחרי שחרור מחנה עתלית האנשים נשלחו למחנה בקפריסין.
במקרים בהן הספינות התקרבו יותר מידי לנמל ככה שזה היה מאוחר מידי לשלוח אותן חזרה לנמל ממנו הגיעו, שילחו הבריטים את הספינה לנמל חיפה, שם הורידו את הנוסעים והעבירו אותם לספינה אחרת שהסיעה אותם לקפריסין. האנשים לא היו בארץ יותר מ-10 דקות אבל זה כל מה שהיישוב היה צריך: כל התקשורת העולמית הייתה נוכחת כשהבריטים הורידו אנשים מאוניות וכולם ראו איך אנשים בוכים ומבקשים רק להישאר פה. " אנחנו מסכנים, אין לנו מדינה, תסתכלו עלינו, פשוט תשכנעו אותם לתת לנו מדינה * בכי בכי*"
כאן ניתן לראות עד כמה העמדה של היהודים חזקה,כי הם לא מפחדים לעשות את כל הפעולות האלו כי הם יודעים שהבריטים לא יירו עליהם (כדי לא לצאת רעים כמו הנאצים).
ההעפלה עצמה בתור מנגנון להעלאת אנשים לא"י לא עובדת כל כך , אבל בתור מנגנון שתפקידו להראות לעולם עד כמה היהודים זקוקים למדינה? אלופים! הם גורמים לזה שיש השוואה בתקשורת העולמית של הבריטים לנאצים ועמדת האנדרדוג שלהם מתחזקת יותר ויותר.זה תורם לתדמית של היהודים בעולם.
מאבק ההתיישבות
ליהודים יש שטחים קנויים ששייכים להם אבל על פי הספר הלבן אסור להקים ישובים חדשים. מצד שני, אסור גם להרוס ישובים קיימים.אז היישוב היהודי למד מהעבר שלו, וחזר למה שעשה בשנות ה30- ישובי חומה ומגדל. הרי האנשים ביישוב יודעים שברגע האמת , הארץ תחולק לפי הדמוגרפיה- איפה שיימצאו יישובים ערבים האזור יהיה ערבי ולהפך. לכן בלילה אחד (6.10.1946) אנשים תנועת המרי מקימים 11 נקודות התיישבות בנגב. הם רוצים ליצור נקודת אחיזה בנגב . מקימים יישובים גם באזורים בהם אין הרבה יהודים ורוצים לעבות את האוכלוסייה כמו למשל בעמק הירדן.
פירוק תנועת המרי העברי
זוכרים לפני עמוד וחצי אמרנו שהתפרקה התנועה?אז הנה:
ההגנה מבינים שאי אפשר להמשיך לפעול ככה , כי בשלב מסוים(אם נמשיך) נאבד את עמדת המפתח שלנו. אז מחליטים לפרק את התנועה.היא מתפרקת ויש עכשיו שני תהליכים: המאבק הצמוד והמאבק הרצוף.
מאבק צמוד (להעפלה והתיישבות)-
מאבק המתמקד על דעת הקהל העולמית, נוטשים את הדרכים הצבאיות. על האוניות וביישובים שקמים אין נשקים (לפחות לא נשקים גלויים) ויש שמירה על עמדת האנדרדוג.
לבריטים לא ממש אכפת מדעת הקהל העולמית (אנחנו פאקינג בריטניה.. שולטים בחצי עולם למי אכפת ממה אתם חושבים).
מאבק רצוף עד ליציאת הבריטים-
זהו מאבק יותר של האצ"ל והלח"י. הם חושבים שהבריטים לא יצאו מא"י אם הם לא ישלמו מחיר על השהייה שלהם פה. הם מתכננים פיגועים שנועדו לפגוע בכמה שיותר חיילים בריטים. לדעתם, ברגע שהחיילים הבריטיים יפגעו, ישלחו לאזור יותר חיילים מה שיביא להוצאות כספיות גדולות יותר לבריטים שבתגובה יעזבו את האזור. מהפעולות האלה כבר יותר קשה לבריטים להתעלם.
הסיכון במאבק הזה הוא :
- איבוד מעמד האנדרדוג
- נקמה מהבריטים- הם יכולים לנהוג ביד קשה כלפי היהודים.
העברת שאלת א"י לאו"ם
דיי, לבריטים נמאס ממה שקורה פה אז הם מחליטים להעביר את הגורל של האזור לידי האו"ם.הם לא יכולים סתם ככה לסגת מהאזור כי זה יהיה כמו להודות שהם הפסידו והם ממש לא הולכים לעשות את זה.למה הבריטים העבירו את א"י לאו"ם?
1.דעת הקהל העולמית (מאבק צמוד)- ליישוב העברי יש את עמדת היתרון מהבחינה הזאת, הם נראים בעיני העולם בתור המסכנים שהסך הכל רוצים מדינה, והיחידים שמונעים מהם את זה הבריטים. "לא טוב לכם איך שאני עושה תעשו לבד (אהמ יונה אהמ אהמ)" מעבירה לאו"ם כדי שהעולם יתמודד עם זה בדרכו שלו.
2.הצלחת המאבק של היישוב העברי (מאבק רצוף)- הבריטים משקיעים המון משאבים באזור הזה, המון חיילים לשמירה על הסדר, גם החיילים עצמן לא ממש מבינים למה הם פה(היהודים האלה כאלה מסכנים מה יש לי לרדוף אותם עכשיו?). שוב כדי שלא יראה כאילו הם הפסידו.
3. תלות בריטניה בארה"ב- ארה"ב הם אלו שממנים את מחנות העקורים באירופה. לא רק את מחנות העקורים אלא גם את בריטניה (בריטניה מרוששת אחרי המלחמה והם לווים כסף מארה"ב) . בארה"ב יש המון יהודים שמשפיעים על הממשל והבריטים מבינים שאם יעבירו לאו"ם את שאלת א"י זה יחשב כאילו הם עושים מהלך לטובת היהודים.אם יעשו מהלך לטובת היהודים, הממשל בארה"ב ישפיעו לטובת בריטניה בארה"ב ויהיה להם עוד כסף.
4.דה-קולוניזציה- (תופעה גלובלית ורחבה הרבה יותר). בריטניה ויתרה על הודו. את א"י היה צריך רק בגלל תעלת סואץ שנתנה מעבר ימי קל להודו. מרגע שאין את הודו, למה אני צריך את א"י? לכן מעבירים את א"י לאו"ם… תחליטו למי זה שייך.
האו"ם ממנה ועדה מיוחדת שתחליט מה יהיה- ועדת אונסקו"פ שמורכבת מנציגים של 11 מדינות נייטרליות(לא נוטות לאף צד במלחמה הקרה, לא בריטניה ולא מדינות ערב). בכל זאת ההשפעה של בריה"מ וארה"ב חזקה.
בריה"מ-שיקולים
- יש שותפות גורל בין העם הרוסי לעם היהודי אחרי זוועות המלחמה.
- המלחמה הקרה- בריה"מ פועלת להחלשת בריטניה(ששייכת לצד המערבי והדמוקרטי)
- מקווה שהמדינה\מדינות שיקומו באזור יתמכו באופן פוליטי בבריה"מ במלחמה הקרה
- יש את מפלגת מפא"י שהייתה מפלגה קומוניסטית ולכן יש סיכוי שתקום מדינה קומוניסטית… רוסיה רוצה.
פיתרון: שתי מדינות לשני עמים
ארה"ב- שיקולים
- יש בארה"ב לובי יהודי שמשפיע על הממשל
- ארה"ב מממנת את מחנות העקורים באירופה(דיי...אין לנו כוח לממן את זה)
- ארה"ב לא רוצה שיבואו מהגרים יהודים אליה (יש להם מספיק גם ככה)
- רגשות אשם על גורל היהודים במלחמה- איך לא עצרנו את זה קודם?
- המלחמה הקרה- ארה"ב רצתה את תמיכת המדינה שתקום .
פיתרון:שתי מדינות לשני עמים
יולי 1947 ועדת אונסקו"פ מגיעה לא"י. הערבים מסרבים לדבר איתם, ספינת המעפילים אוקסודוס (קראו בספר) מתרחשת באותה תקופה,רצח הסרג'נטים הבריטים את כל אלו הועדה כותבת בדוח שלה ומעלים את ההצעות שלהם להצבעה באו"ם בתאריך… ניחשתם נכון! 29.11.1947 (כ"ט בנובמבר)
הצעות ועדת אונסקו"פ
- המנדט הבריטי יסתיים עד ל1.8.1948- פלוס מינוס חצי שנה לאחר מכן
- א"י ישראל תחולק לשתי מדינות לשני עמים
- ירושלים תהיה עיר בינלאומית בחסות האו"ם
- אחדות כלכלית - לשתי המדינות יהיה מטבע משותף
55% מהשטח -ליישוב העברי (חצי מליון איש)
45% מהשטח- ליישוב הערבי (מיליון וחצי איש)
ההצבעה מתרחשת: 13-נגד,10-נמנעות,33- בעד
תגובות:
היישוב העברי: קולולולולו!!!!
מקבלים את ההחלטה בשמחה רבה ובהילולה אבל בכל זאת חוששים לגורל שלהם
המדינות הערביות : מתנגדות לתוכנית, מאיימות ומודיעות שביום שהבריטים יצאו מא"י ותוקם מדינה יהודית, הם יצאו כנגדה במלחמה. גורל היהודים .. בידיים של האו"ם (מבחינתם)
היישוב הערבי: ***#$^%^*!!!!!
לא ממש מאושרים מההחלטה, הם באבל, וממורמרים מהאו"ם ששוב הוכיח שהוא מנוהל בידי יהודים.
ב30 בנובמבר, התחילו לירות על אוטובוס שנסע על כביש 4 (כביש שמוקף ביישובים
ערביים). והתחילו המון פיגועים בדרכים … התחילה (חכו לסיכום הבא...)
בהצלחהההה!
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה